Tips2 peperiksaan 2



KESILAPAN YANG KITA TAK SEDAR BILA JAWAB EXAM..



  1. Over confident terlalu tinggi
  2. Menjawab soalan yang diketahuin bukan mengikut kehendak soalan yang dikehendaki
  3. Tulisan yang tidak kemas
  4. Tergesa-gesa
  5. Soalan belum hbis baca tapi dah jawab
  6. Meletakkan harapan yang terlalu tinggi
  7. Panik yang tidak terkawal
  8. Kerisauan yang terlalu tinggi terhadap gagal
  9. Menukar pilihan jawapan pada saat akhir
STRATEGI MENGULANGKAJI DIHARI PEPERIKSAAN

  1. Beritahu ibu @ ayah @ penjaga
  2. Pohon restu
  3. Menghadap kiblat
  4. Niat dan lafaz doa
  5. Amik masa yang tak terlalu lama sebab otak pun perlu masa untuk rehat yang secukupnya untuk menghadapi peperiksaan yang seterusnya
  6. Mengamalkan teknik scanning ( menyemak /melihat setiap muka surat secara sambil lalu )
  7. Tamatkan mengulangkaji dengan membaca doa : Mohon kepada Allah agar diberi ketenangan
  8. Sudahkan dengan membaca Tasbih kafarah dan surah Al-asr bagi yang beragama islam
CARA MENJAWAB SOALAN OBJEKTIF 

  1. Tunggu  sehingga soalan diberikan
  2. Jangan buka  soalan sehingga diberitahu
  3. Dengar dengan teliti oleh arahan ketua pengawas
Apabila masa menjawab telah bermula

  1. Baca kalimah Basmallah   
  2. Buka buku soalan ( kulit la kan ) then baca soalan betul-betul @ teliti
  3. Buat pilihan jawapan yang paling tepat
  4. Hitamkan jawapan yang telah dipilih dekat kertas OMR yang telah disediakan sekiranya ada la kan..
  5. Kalau jawapan salah dan inginkan jawapan yang,pastikan pdam jawapan yang lama dan hitamkan jawapan yang baru
  6. Semak semula sekiranya selesai menjawab
  7. Sekiranya ada rasa keraguan dengan jawapan yang telah ditanda,maka kekalkan jawapan yang asal la kan..tak gitu ke..
  8. Tawakal kepada Allah sekiranya masa menjawab telah tamat.
TIPS PENTING
  1. Tinggalkan soalan yang tak paham (  korang bulatkan je dulu soalan susah tu,buat soalan lain plak )]
  2. Buat soalan yang senang dulu
  3. Dengan cara yang ni akan dapat menjimatkan masa
  4. Kembali pada soalan-soalan yang belum jawab sekiranya tinggal soalan yang susah belum jawab
  5. Sekiranya ada keraguan atau tension dengan soalan yang jawab tu,lebih baik bertenang seketika

PESANAN PENTING

  1. Sentiasa peka ngan masa yang telah diberikan atau yang telah kita ketahui
  2. Pastikan menggunakan masa yang diperuntukkan dengan sebaiknya
  3. Jangan nak ngade -ngade buat perkara yang x berfaedah macam melukis la,tidor la,ke tandas la,
  4. Hargai peluang yang diberikan

Buat masa ni..ini yang dapat dikongsikan..lain hari lain masa kita akan share lagi dlam perkara2 yang berfaedah ye kawan2..Tips2 yang cuba yang disharekan td rasanya boleh diguna pakai untuk plbagai lapisan rasanya..x semestinya untuk pelajar sekolah sahaja kan..

Terima kasih kerana sudi baca entry Areyl.. Like jika suka

1 Budak Manis:

Wan Nurul Zur Ain Bt Wan Din said...

kitew nak amalkan tips nie la...thnx abg azril wat tips cm ni :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...